Arany Balladák - Másképp

1x60 perc előadás

Az Arany balladák másképp - "Rendhagyó irodalomóra" előadás több tucat iskolába jutott már el, és reméljük, hogy a jövőben is diákok százai hallgathatják meg Arany János legismertebb balladáit a mai kor ízléséhez igazítva. Az alkotás bepillantást enged egy méltatlanul feledett, páratlan tehetségű festőművész, Zichy Mihály világába is. 

 


A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával létrejött Arany balladák másképp - Zichy Mihály rajzaival Arany János tizenegy legismertebb balladájának keresztmetszetét láthatják a nézők  „Az irodalom, a költészet, a zene, a színművészet és a festészet erejét használva több generációt is megszólít az előadás szórakoztató és oktató nevelő célzattal. A Zichy Szín-Műhely színészei különleges díszletben hozzák közelebb Arany világát az iskolásokhoz, akik a festő és grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja és úttörője, Zichy Mihály Arany-balladákhoz készített illusztrációit csodálhatják meg az előadásokon. A kuriózumnak számító, különleges előadás Arany János
balladáival segít bepillantást nyerni egy méltatlanul feledett, páratlan tehetségű festőművész, Zichy Mihály világába is.

 


A Híd-avatás, Vörös rébék, V. László, Rozgonyiné, Tetemre hívás, Ágnes Asszony, Szondi két apródja, Mátyás anyja, Bor vitéz, Pázmán lovag és A walesi bárdok című balladák önmagukban is teljes színművet alkotnak, erős emberi érzelmeket és gondolatokat közölnek, amelyek Zichy Mihály kifejező képeivel kombinálva még érthetőbbek.

"Célunk Arany János művein keresztül a magyar nyelv szépségének tovább örökítése az összművészeti eszközök bevetésével.” – mondta Dolmány Attila dramaturg-rendező az előadásról.

A ballada-illusztrációkat és az ezekről készült fotódokumentációt a Szépművészeti Múzeum külön főigazgatói engedéllyel bocsátotta a produkció rendelkezésére.
A 2016-os bemutató óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Arany emlékév Pályázati Bizottsága által megítélt összegnek köszönhetően több mint 14.000 diák láthatta az előadástszámtalan hazai és külföldi - Komárnó, Pozsony, Szenc, Szepsi -iskolában.

Ajánlott korosztály: 12-18 év


 


© Minden jog fenntartva.