Camino Steve utazásai

 

 

2008. óta már  45 ország túrai ösvényeit járta be. Európa legnehezebb túraútvonalától, a GR20 Corsica-tól kezdve, a spanyolországi El Camino de Santiagón, a kolumbiai Lost City Trailen, Grönlandon és Jordánián át az amerikai vadonig,  hegyeken és érintetlen, vadregényes, vadállatokkal teli erdőkön át. 2020-ban pedig a hazai 2600 kilométeres Országos Kék-Kör túraút is bejárta. 

 

"Sokezer meseszép-, izgalmas-, fájdalmas-, boldog- és küzdelmes pillanat, amelyeket örömmel osztok meg a hallgatósággal. Tanulságos, hosszú hónapok, mely nem csak a természettel való harmóniában élésre, illetve a túlélésre tanítottak meg, hanem saját határaimról is új információkkal szolgáltak. Saját küzdelmeimen keresztül tanultam meg a célokra való felkészülés, a céltudatosság, a kitartás, a saját motivációnk fontosságát ugyanúgy, mint azt is, mitől válunk hitelessé, olyan vezetővé, akit feltétel nélkül követnek, vagy, hogy mit jelent a lemondás és az önfeláldozás."

 


 

Előadásaiban saját élményeit és tapasztalatait meséli el, általuk bemutatva a világot, a természetet és más kultúrákat, illetve válaszokat adva életünk során felmerült kérdéseinkre:

1.      Camino Steve, egy álom nyomában… - El Camino de Santiago zarándokút - 90 perc

Az út, amelyen járunk, életünk legfontosabb része, mégis gyakran megfeledkezünk erről, letérünk róla, vagy egyszerűen csak elbizonytalanodunk a keresztútnál. Aztán egy éjszaka azt álmodtam, hogy szeretett édesapám – aki 14 évvel ezelőtt örökre elaludt – a Világ vége-oszlopnál vár rám. Olyan kristálytisztán láttam, mintha egy hatalmas mozivászonra vetítették volna. Világ-vége oszlop? Azt sem tudtam, hogy egyáltalán létezik-e olyan… A Google keresője azonban megmutatta, hogy igenis létezik. Ültem csendben, hosszú percekig, néztem a monitoron az oszlop képét a mögötte távolba tűnő kék óceánnal, és éreztem, a szemem megtelik könnyel, a szívem pedig összefacsarodik. Nem értettem és nem tudtam, mi történik velem… kivéve egy dolgot: elmegyek oda bármi áron és bármi történjék is, mert édesapám nem várhat ott rám hiába. Így elindultam Európa legnyugatibb csücske felé a Fisterrában található oszlophoz, ahol nem mellesleg az El Camino de Santiago zarándokút is véget ér,  de milyen érdekes, 100 zarándokból 95 mégsem megy el addig. Előadásom során nem mondom meg a „tutit”, nem adok egyértelmű útmutatást a nehéz pillanatokra és nem leszel milliomos se általa. Egy azonban biztos: a lelked gazdagodik, találsz benne olyan gondolatokat, amelyek mélyen megérintenek és segítenek. Ha utat keresel, bízom benne neked is tud segíteni a történetem és egyszer, talán majd pont a te történeted segít másoknak ugyanígy.

 

2.     Kalandra születtem, 5000 km az amerikai vadonban - 90 perc

2019-ben, első magyarként teljesítettem az USA-ban az Appalachian Trailt és a Pacific Crest Trail Mojave-sivatagi szakaszát egy olyan esztendőben, amelynek mostoha időjárására az elmúlt 100 évben nem volt példa. A vadonban töltött hosszú hónapok során felhőszakadások, hó- és szélviharok, mínusz 20 fok, térdig érő sár és sivatagi forróság, hegyek, sziklák, zuhatagos folyók, csörgőkígyók, lenyűgöző szépségű természet és vírusfertőzés is vártak rám. Megúsztam egy kettős gyilkosságot, egy bandák közötti gépfegyveres leszámolást, elképesztő erejű vihart no és egy fekete medvét, amellyel nem tudtam elkerülni az összecsapást. A hosszú hónapok során rengeteg dologra tanított meg a természet. Miképpen élhetek harmóniában vele, meghallani a hópelyheket, felfedezni a felhők mesés formáit és saját határaim fogalmával kapcsolatban is új ismeretekre tehettem szert. Más emberként tértem haza és nem hiszem, hogy lesz még életemben olyan pillanat, amely akadályt tudna már jelenteni. Ezeket a tapasztalataimat és élményeimet fogom megosztani veled erről a zord, kőkemény, de meseszép amerikai vadonról.

 

3.      Jégbe zárt világ - Grönland, Arctic Circle Trail - 90 perc

Grönland (grönlandi nyelven Kalaallit Nunaat, azaz, az. Emberek országa) a Föld legnagyobb szigete, amelyet délen szel keresztül az Arctic Circle, azaz az Északi-sarkkör. Erről kapta nevét az Arctic Circle Trail, amelyet első magyarként teljesítettem. Jégmezők, toronyház méretű gleccserek, sarkvidéki sivatag!!, moréna-hegyek, sziklák, zuhatagos folyók, végtelen mocsarak és szúnyogfelhők, megszámlálhatatlan tó és lenyűgöző szépségű és színű természet várt rám. No és az állatok, a rénszarvasok, sarki rókák és nyulak, a hatalmas pézsmatulkok, amelyek szinte mind teljesen közel engedtek magukhoz sőt, ők jöttek oda hozzám. Egy sarki róka majdnem bejött a sátramba, míg egy nőstény rénszarvas kilométereken át jött mellettem. Minden zordsága ellenére, még soha, sehol nem éreztem ennyire közel magamhoz a természetet. Hihetetlen csönd, kristálytiszta vízű tavak és festői szépségű felhőformák. Csak ültem a hegyek csúcsain és próbáltam egy életre magamba szívni ezt a mesés látványt. Egy olyan ország, ahol valóban járatlan utakon járhatunk, azonban kizárólag csak magunkra számíthatunk.

 

4.      Szíriától Szaúd-Arábiáig gyalog - Jordan Trail - 90 perc

Mindenki őrültnek nézett, amikor a fejembe vettem, hogy a világon ötödikkén végiggyalogolok a Közel-Keleten a 675 km hosszú Jordan Trailen, amely a polgárháború sújtotta szíriai határtól vezet az Aqaba mellett található szaúd-arábiai határig. Forróság, homok- és sziklasivatagok, meredek hegyek, sziklás völgyek és vízmosások tarkítják az utat. De ligetes fenyvesek, olaj-, füge és gránátalma fák egyaránt övezik az ösvényt. A Nabateusok legendás városa Petra, a Templomosok vára Karak, a Dana a Föld egyik legszebb völgye is itt található, de a Holt-tenger ugyanúgy az útvonal mentén található, mint ahogy az utolsó szakasza ma is élő csempészútvonalnál vezet. Jordánia, sok tévhit ellenére talán az arab világ leg vendégszeretőbb országa, ahol lépten nyomon vendégül szeretnék látni a túrázót és ahol eredeti környezetében láthatjuk a sivatag hajóit, a dromedárokat, azaz az egypúpú tevéket. Sohasem gondoltam, hogy ez lesz életem eddigi legnehezebb túrája, ahol a 73 kilométeren át nincs víz és a kiszáradás határáig jutok, vagy hogy megérem azt, hogy egy beduin sejk befogad a családjába, egy másik beduin pedig megmutatja nekem az ősi titkos vízlelő helyeiket a Wadi-Rum sivatagban. Persze a megszámlálhatatlan pásztorkutya támadást, vagy a hiénával való találkozást el tudnám felejteni, mégis úgy éreztem magam, mintha előző életemben itt éltem volna.

 

5.     Kitaszítva egy zárt világban - Szent Athos Autonom Kolostorköztársaság - 90 perc

A Görögországban, Chalkidiki-félszigeten található a 843-ban alapított kolostorköztársaság egy teljesen zárt, szigorú szabályok szerint élő közösség. Az igazi, ortodox világ, amelyet Mária kertjének hívnak ugyan, de ennek ellenére nők nem léphetnek területére, sőt 500 méteren belül meg sem közelíthetik azt. Még az állatok is csak hímek lehetnek a félszigeten. Kíváncsi voltam, hogyan élnek a szerzetesek a 20 óriási, felbecsülhetetlen értékeket rejtő kolostorban és mit tud hozzátenni egy remete a világunkhoz. Így elhatároztam, beköltözöm egy időre. Másfél évet vártam az engedélyre, de sohasem gondoltam azt, ami ott várt rám római katolikusként. Ugyanis ennyi is elég volt ahhoz egy szent, keresztény helyen, hogy ne kapjak enni, hogy kívülállóként bánjanak velem. De csak addig volt ez így, míg egy éjszaka, egy hatalmas viharban, meg nem mentem 5 férfi, közöttük egy szerzetes életét a Szent Athos-hegyen. Ettől a pillanattól viszont feltárultak előttem Athos rejtett csodái és kolostorai, ahol a világ első ikonfestő iskolája is található.

 

6.      Pablo Escobar nyomában – Kolumbia, Lost City Trail – 60 perc

Kolumbiáról mindenkinek Pablo Escobar, vagy a Cali kartell jut eszébe, de Kolumbia, bár ettől a múltjától, a kokaintól és a gerilláitól még mindig nem tud szabadulni, de mégis magával ragadó ország és aki kicsit is több időt tölt ebben a hatalmas országban, nehezen tud megválni tőle. Vad, buja, méregzöld természet, amelynek egy részét nem véletlenül hívták Zöld-pokolnak. A Sierra Nevadában található Dél-Amerika másik “Machu Pichuja”, a Ciudad Perdida, azaz az Elveszett város, amelyet egy hét napig tartó túrával lehet csak elérni és katonák őrzik, hogy ne raboljanak el újra turistákat a gerillák. Igazi hátizsákos paradicsom és rengeteg fiatal utazó és digitális nomád választja célpontjául, hiszen történelme, természeti adottságai, a Karib-tenger hullámai, a kakaó-és kávéültetvények és a gasztronómiája mind méltán csalogatja ide az ország és kultúrája iránt érdeklődőket. Ma is fontos, hogy odafigyeljünk a biztonságra, de Medellin és Bogota is képes már a szebb arcát is megmutatni. A nyomornegyed bádogviskói persze ma sem jobbak, de mégis hatalmasat lépett előre a fejlődésben ez a város is és volt szerencsém találkozni azzal a félelmet nem ismerő bácsival, aki a legvéresebb pillanatokban is mert szembeszállni a gyilkosokkal és elindította a változásokat. Persze azért Escobar emléke mindenhol kísért és egykori birtoka és nyaralója is a turisták elsőszámú célpontja.

 

7.      Itáliai hangulatok – Cinque Terre Trail és az Istenek-ösvénye – 60 perc

Ezen az estén nem egy izgalmas kalandtúrára indulunk, hanem meseszép, de nem nehezen megközelíthető túraútvonalakra. Nem hinném, hogy létezik olyan ember e Földön, aki nem szeretné Olaszországot, kultúráját és gasztronómiáját. A Ligur-tenger partján húzódó hegyvonulaton halad keresztül a világ 10 legszebb túraútvonala között számon tartott Cinque Terre Trail, amely a tengertől meredeken emelkedő, lépcsős szőlőhegyeken vezet keresztül, végig páratlan panorámát nyújtva. A világhírű kisvárosok, a színes házaikkal egytől-egyig elrabolják szívünket, ha egy hamisítatlan forró csoki, pizza, cannoli, vagy gelato ne tette volna korábban. Ezen az estén, nem csak megmutatom neked, hogy merre érdemes elindulnod és milyen további lehetőségeket rejt ez a vidék, hanem átugrunk Olaszország másik csodaszép részére, az Amalfi-partra is, hogy bejárjuk az Istenek-ösvényét is, amely Positanoban ér véget. Kedvcsinálót kapsz tőlem egy tartalmas és meseszép kiránduláshoz, mert ezek a célpontok olyan helyek, amelyeket tilos kihagynod, ha szereted az országot, a természetet, a tengert és a lenyűgöző panorámát. No persze a végén egy kis bivaly mozzarella, egy kis mortadella is jöhet energia visszatöltésként egy jó kis olasz bor társaságában.

Camino Steve oldala ITT

Képgaléria
nanoweb képnanoweb képnanoweb képnanoweb képnanoweb képnanoweb kép© Minden jog fenntartva.