Feljegyzések az egérlyukból

F.M. Dosztojevszkij kisregénye alapján
írta : Mikó Csaba

 

Zuvojlov egy törvényszéki ülnök, magányos, zárkózott, sértett ember. Nincsenek barátai, társaságba nem jár. Környezetéről lesújtó véleménye van. Magányban töltött hónapok után meg látogatja volt osztálytársát, akit már egy éve nem látott. A kéretlen vendégségnek láthatóan nem örül sem a házigazda Szimonov, sem az épp nála teázó két barátja: Turudoljubov és Ferficskin. A három barát egy közös ismerősük búcsú vacsoráját tervezik. Zuvojlov meghívatja magát az összejövetelre. Másnap meg is történik a búcsu vacsora. Zuvoljov vérig sértődik a beszélgetés során. A társaság tovább megy az étteremből egy bordélyházba. Zuvoljov késve követi őket. A piroslámpás házban társai helyett egy örömlányt talál. Egy pillanatra felmerül benne, hogy ezt a lányt akár szerethetné is. A lány más nap felkeresi. Van benne annyi női megértés, érzékenység és nagyvonalúság, hogy megértette a férfit és segíteni szeretne neki. Zuvojlov nem képes elviselni, hogy ez a lány megteszi azt, amire ő képtelen volt előző éjjel.
 


A Feljegyzések az egérlyukból talán az író művészi szempontból legtökéletesebb, legérettebb alkotása. „Odúlakó” hőse rendkívül érdekes figura, aki felismerve a környező világ zűrzavarát, a társadalom fonákságait, feljogosítva érzi magát a hitványságra, hiszen csak azt adja vissza, amit az élettől kapott. A szerző azonban nem azonosítja magát odúlakó hősével, s ha szánja is őt, nem fogadja el az egyént az egész világgal szembeállító, abszurd filozófiáját.
 

Az előadás a sértettség anatómiáját tárja elénk, a sértett ember lelkivilágát mutatja be aprólékosan. A lélek labirintusának mélyére igyekszik bevilágítani. Az előadók olyan kendőzetlenül beszélnek az emberi gyengeségekről, hogy a néző könnyedén tarthat önvizsgálatot. Mit tehetünk, ha körülöttünk gyűlölködnek? 
Az előadás a bennünk élő harag és félelem által működtetett mechanizmusokat tárja fel és kendőzetlenül megjeleníti lelki folyamataink bugyrait, mellyel talán segítségül is szolgál hogy könnyebben kezelni tudjuk őket. 

Mert ha valamit a nevén nevezünk, már hatalma sem lesz felettünk!


Szereplők:
Férfi: Jászberényi Gábor
Zverkov: Adorjáni Bálint
Apollon, Trudoljubov: Domokos Zsolt,
Ferficskin: Király Dániel
Liza: Pallagi Melitta

Zene: Szemenyei János
Dramaturg: Farkas Ádám
Jelmez: Horváth Jenny
Rendező: Farkas Ádám

 

 

 

 

 

Képgaléria
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7© Minden jog fenntartva.