GORDIUSZ (karanténkomédia)

ÍRTA: EGRESSY ZOLTÁN
karanténkomédia


Az előadás témája nem is lehetne aktuálisabb, mint a 2020 márciusában kitört világjárvány, melynek következtében életünk fenekestül felborult. E váratlan helyzet nap mint nap jelentős kihívások elé állította kapcsolatainkat, jelen esetben egy kissé ellaposodott, megszokottá vált házasságban élő férj és feleség mindennapjait. Ezt a „kapcsolati válságot” és persze „annak gordiuszi megoldását” mutatja be a komédia.

Karanténfeszültség (ugye ismerős?)

Az előadás egy család konfliktusain keresztül tart görbe tükröt hirtelen megváltozott életünkről. A férj és a feleség – a relatív hétköznapi szabadságból - közös lakásukba kényszerül.
Életközösségük igazgatását a feleség veszi át, amitől a férj hamarosan súlyos katonai diktatúrában érzi magát.  Újabb konfliktusforrást és további bonyodalmakat jelez a bántalmazó házassága elől menekülő takarítónő feltűnése is.
Milyen hatással van a karantén az emberi kapcsolatokra? Erősíti az összetartozást vagy szétzilálja a szálakat? Valóban megoldjuk a problémáinkat vagy csak átlendülünk rajtuk? 

 


A darabot Egressy Zoltán a Literatura Irodalmi Portál karanténdráma pályázatára készítette el, mely pályázatra beérkezett számtalan irodalmi alkotás mellett ez a darab egyszeri alkalommal, online verzióban, felolvasó színházi keretek között került bemutatásra. 

Egressy Zoltán ezidáig legtöbbet játszott legsikeresebb műve az 1998.-ban bemutatott Portugál amely húsz éven át műsoron maradt, és a Katona József Színház legtöbbet játszott, legsikeresebb előadása lett. A bemutató után két évvel elkészült a darab filmváltozata is.

Ősbemutató: 2021. március 13-án volt a Hatszín Teátrum színpadán, az eSzínház közvetítésében.

 

Képgaléria
nanoweb képnanoweb képnanoweb képnanoweb képnanoweb képnanoweb kép© Minden jog fenntartva.